Duurzame leefomgeving

Onze inzet

Onze inzet

Wonen

We voeren de woonvisie uit. We investeren in een sterke positie als centrumgemeente en gaan samen met de omliggende gemeenten en provincie inzetten op een grotere woningbouwopgave. Extra ruimte zoeken we in binnenstedelijke ontwikkelingen, extra ruimte in Noorderhaven, noordrand De Hoven, Leesten-schouwbroek en transformatie. We bouwen vooral in het middeldure en dure segment. Zo werken we verder aan de balans in onze woningvoorraad, bevolkingsopbouw en inkomenspositie van inwoners. Nieuwbouw is per definitie aardgasloos en we streven naar energieneutraal; we stimuleren circulair bouwen en registratie van gebruikte materialen. Daarover maken we met alle bouwers en ontwikkelaars afspraken.
Herontwikkeling in en rondom de binnenstad biedt ruimte voor centrumstedelijk wonen bij de historische kern. We scheppen kansen zodat inwoners kleine maar gewenste stappen kunnen maken: bijvoorbeeld van koop naar huur, van kleiner naar groter, van groot naar passend. Daarvoor gaan we de wijk in, in gesprek met bewoners én met corporaties. Met de corporaties maken we afspraken over de toekomst van de verouderde woningvoorraad. Dit doen we in goed overleg met de bewoners.
Wij hebben met de corporaties de afspraak gemaakt dat zij in 2021 verder investeren in het verbeteren van hun woningvoorraad. Zij verduurzamen ongeveer 200 tot 300 woningen per jaar. Speciale aandacht daarbij gaat naar investeringen in het vastgoed in het Waterkwartier. Het is belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt en leidt tot betaalbare woonlasten voor huurders.
Huurschulden voorkomen we steeds beter of lossen we op een verstandige manier op. Daar zijn al goede stappen in genomen. Op dezelfde manier proberen we – samen met onder andere de corporaties en de lokale energiecoöperatie- energiearmoede tegen te gaan. Met energiearmoede bedoelen we: huurders die hun energierekening niet meer of nauwelijks kunnen betalen.
We zetten extra inzet op het Waterkwartier om de sociaal-economische kracht en zelfstandigheid van de wijk en haar bewoners te vergroten.
De corona heeft tot peildatum september 2020 nog geen merkbaar negatief effect op de woningmarkt. De Zutphense woningmarkt is momenteel in beweging. We willen extra inzetten op de groeiende aantrekkelijkheid van Zutphen als vestigingsplaats.

Omgevingsvisie en invoering omgevingswet

Voor de Zutphense leefomgeving zijn in de afgelopen jaren meerdere ruimtelijke visies en plannen vastgesteld. In deze ruimtelijke visies en plannen staat de balans tussen beschermen en ontwikkelen centraal.  De gemeente heeft verschillende rollen, waaronder die van ontwikkelpartner, kennisbron en handhaver.
Voor het stedelijk gebied van de gemeente stellen we in 2021 een Omgevingsvisie vast. De Omgevingsvisie verwoordt de koers voor het stedelijk gebied van Zutphen, is leidraad voor onze uitvoeringsplannen en biedt een toetsingskader voor plannen van derden. De eerder genoemde visies en plannen zijn input voor de Omgevingsvisie, evenals een participatietraject met inwoners en ondernemers.
De Omgevingswet is uitgesteld tot 1 januari 2022. Om ons goed voor te bereiden blijven we het invoeringsproces voortzetten. Voor bedrijventerrein De Mars gaan we in de lijn met de Omgevingswet een nieuwe ruimtelijke visie opstellen: integraal, samenhangend en flexibel, op basis van de ‘gewenste ontwikkeling’, met oog voor gebiedskwaliteit.

Klimaatadaptatie

Het klimaat verandert. We hebben steeds meer last van intensieve buien, verdroging, en soms langere perioden met warm weer. De leefomgeving van Zutphen is, op enkele plekken na, relatief goed ingericht op meer neerslag en grotere afvoer van rivierwater. In en rondom Zutphen speelt met name verdroging en lagere grondwaterstanden.
De omgeving om in te leven en te werken willen we gezond houden. Klimaatverandering betekent aanpassing aan nieuwe omstandigheden. Dit heeft gevolgen voor hoe we werken en wonen en de inrichting van de leefomgeving en openbare ruimte. Dit vraagt om een andere manier van ruimtelijk inrichten en een andere wijze van beheer.
Toevoeging van meer groen in de stad is niet alleen passend in het straatbeeld, het is ook een goed alternatief voor een autoluwe, ecologische en  schaduwrijke binnenstad. Herinrichting in de binnenstad doen we samen met bewoners, ondernemers en vastgoedeigenaren, met waar mogelijk inzet van de partners.
We doen in 2021 een risicodialoog met belanghebbenden, bedrijven en bewoners over de inrichting van de openbare ruimte. Met de risicodialoog brengen we op een gestructureerde wijze in beeld waar kwetsbaarheden zijn op gebied van water, hitte en droogte. In de risicodialoog maken we afgewogen keuzes waar we op moeten en willen inzetten en wat dit vervolgens betekent.

Energietransitie

Het verduurzamen van huizen vraagt om investeringen, maar leidt ook tot lagere woonlasten en groter comfort. Op langere termijn stopt de levering van aardgas en komt warmte en elektriciteit van duurzame bronnen. Dit is een flinke ingreep voor bestaande woningen, maar ook bij nieuwbouw betekent het een verandering.
Voor de wijk Helbergen werken we in 2021 samen met corporatie Ieder1 een warmtenet uit op basis van thermische energie uit oppervlaktewater van de IJssel. Voor de wijk Noordveen onderzoeken we in 2021 de haalbaarheid van een warmtenet op basis van industriële restwarmte.
Voor geheel Zutphen stellen we in 2021 een Transitievisie Warmte op. In deze visie staat, voor zover we nu kunnen overzien, de toekomstige warmtevoorziening van de bebouwde omgeving die het huidige aardgas vervangt.
Met het project Wijk van de toekomst zijn we per wijk aan de slag met bewustwording van bewoners. Het is een effectieve werkwijze om met bewoners en beschikbare kennis met verschillende partners aan de slag te gaan.
Voor De Mars worden in 2021 meerdere bedrijfsgebouwen door ondernemers voorzien van zonnepanelen. Diverse gemeentelijke panden (waaronder stadhuis, zwembad en enkele scholen) worden in 2021 voorzien van zonnepanelen.
Het gemeentelijke vastgoed is in 2021 doorgelicht en er ligt een investeringsplan voor verduurzaming van de strategische kernvoorraad van het vastgoed.
We stimuleren in 2021 het bedrijfsleven bij de verkenning en uitwerking van de toepassing van waterstof als alternatieve brandstof voor de industrie, mobiliteit en warmtevoorziening voor de bebouwde omgeving.  
In 2021 zetten we belangrijke stappen richting de uitvoering van de locaties De Overmars, Leestense broek en De Mars, genoemd in de Regionale Energie Strategie. De procedure voor de nieuwe windmolens rondom het Twentekanaal ronden we af. We bereiden 10 hectare nieuw zonnepark voor rondom De Mars.
De provincies Gelderland, Overijssel, de gemeenten Zwolle, Deventer, Apeldoorn en Zutphen en de cleantechregio willen meer volume realiseren in aanpak van te verduurzamen private woningen. Hiervoor is onder andere het project Transform in gang gezet. De gemeente Zutphen wil een tweetal uitvoeringslocaties van aanpak van private woningen in Leesten en het Waterkwartier aanpakken. Hierbij stimuleren en ondersteunen we huiseigenaren om collectief hun woning te verduurzamen naar aardgasloos wonen.
Ook in 2021 zetten we maximaal in op de inzet van provinciale en rijksmiddelen en -financieringsmogelijkheden voor duurzaamheid en energietransitie, zoals bijvoorbeeld voor verduurzaming van woningbouw en een tweede ronde van de RRE (Regeling Reductie Energieverbruik).

Circulaire economie

Wij gaan het goede voorbeeld geven op het gebied van circulair inkopen en afvalscheiding. Met behulp van participatie van inwoners gaan we op weg naar minder afval. Met de betrokken bewoners willen we kringlopen sluiten en in 2021 een nieuw grondstoffenplan presenteren en uitvoeren. We willen koploper worden in de regio op het gebied van grondstoffeninzameling en daarmee het verminderen van de hoeveelheid restafval.
We stimuleren en faciliteren experimenten met circulair bouwen, zoals bijvoorbeeld voorgestaan wordt in delen van het Klein Vaticaan.
Voor wat betreft gemeentelijke verbouwingen en bouwopdrachten zetten we waar mogelijk in op circulair bouwen en materiaalgebruik. Bij realisatie van nieuwbouw van bijvoorbeeld scholen en sportaccommodaties waar de gemeente de regie in voert, is circulair bouwen het vertrekpunt. Dit wordt in het programma van eisen en wensen uitgewerkt.
In 2021 bereiden we de aanbesteding van de eigen energieinkoop voor met nieuwe actuele uitgangspunten die past bij duurzaam en lokaal inkopen.

Mobiliteit

We willen dat Zutphen bekend staat als een gemeente die goed bereikbaar is met de fiets, het openbaar vervoer en de auto. Binnen de stad willen we dat je je gemakkelijk te voet of met de fiets kunt verplaatsen. In de binnenstad realiseren we in 2021 diverse fietsparkeerlocaties. De binnenstad zelf maken we steeds verder autovrij.
Voor autorijders wordt het gebruik van slim parkeren, elektrisch rijden en deelauto’s steeds vanzelfsprekender. We stimuleren elektrisch vervoer en zorgen voor voldoende (snel)laadpalen in samenwerking met provincie en energiebedrijven. Bus- en treinvervoer wordt wat ons betreft slimmer, flexibeler en elektrisch, waarbij we specifiek aandacht hebben voor vervoer van en naar werk.
We voeren in 2021 de uitvoeringsagenda Mobiliteit binnenstad uit (als vervolg op de vastgestelde visie). Hier betrekken we inwoners en ondernemers bij. We breiden de stadslogistiek in 2021 uit in het kader van het verduurzamen van de binnenstad. We zetten voor de binnenstad in op het verminderen van overlast door grote voertuigen.
Met buurgemeenten, de regio en provincie werken we aan het verbeteren van regionale mobiliteit. Wij werken verder aan de snelfietsroute Deventer-Zutphen. We denken mee over de uitgangspunten voor de concessie van regionale treindiensten.
We faciliteren watergebonden bedrijvigheid en werken de businesscase voor vergroting van gebruik van de Industriehaven uit. Aan de vraag naar ruimte voor spoorgerelateerde bedrijvigheid komen we tegemoet. Dat geldt ook voor de kansen van bulkvervoer vanuit de aan te passen Industriehaven.
De bereikbaarheid over de weg kan beter. Voor bedrijven, werkenden en voor lokaal verkeer is van belang dat de N314, N345, N346 en met name de N348 goed blijven doorstromen. Met de provincie en de gemeenten in de Cleantech Regio trekken we samen op om dit doel te bereiken. De aanleg van de rondweg de Hoven start in 2021.
We ondersteunen het ministerie van I&W en de provincie Gelderland bij een nieuw ontwerp van de IJsselbruggen (hefbruggen) voor verbetering van de doorvaart voor schepen. De aanpak hiervan hangt samen met de grotere omvang van rivierschepen, grotere omvang van de goederenstroom en klimaatverandering.  

Investeringen in en plannen voor mobiliteit en infrastructuur

Vanwege de beperkte financiële middelen hebben we een keuze moeten maken voor de projecten die we in 2021 gaan uitvoeren. En we werken aan de planvorming van projecten die, al dan niet voor een deel, kansrijk zijn om met cofinanciering te worden uitgevoerd. Dit zijn in ieder geval:

  • Herinrichting IJsselkade fase II.
  • Herinrichting Deventerweg: een verkeersveilige en aantrekkelijke weg van en naar de
  • binnenstad.
  • Herinrichting kruispunt Van der Capellenlaan: het verhogen van de verkeersveiligheid op één van de gevaarlijkste kruispunten van Zutphen.
  • Planvorming De Hoven: de voorbereiding van de herinrichting van de Weg naar Voorst en
  • Kanonsdijk.
  • Uitvoeringsagenda Mobiliteit in de binnenstad: de uitvoering er van met een investeringsoverzicht; realisatie nieuwe fietsparkeerlocaties, amoveren en herinrichting van huidige parkeerlocaties.
  • Vervanging VRI Nieuwstad: met een beperkt budget worden de hoogst noodzakelijke onderdelen vervangen.
Deze pagina is gebouwd op 10/18/2021 14:06:40 met de export van 10/18/2021 14:01:09